Spel in de kijker

Museum Suspects

Persoonlijk heb ik een zwak voor ‘grootse’ spellen in een klein en schattig doosje. Verschenen eerder in deze reeks: Blueprints, Patchwork, Innovation en zowat alle spellen van Garphill. Bij deze laatste mag je de Nederlandstalige versie niet meerekenen. Maar in deze review wil ik jullie aandacht vestigen op één van mijn laatste ontdekkingen: Museum Suspects. Omwille van zijn formaat en finesse past hij perfect in de hierboven beschreven reeks. Ramp! Een uiterst waardevol kunstwerk werd ontvreemd uit het museum. Gelukkig waren de securitas-agenten alert en werden de deuren quasi meteen gesloten. Na een telling blijken er nog 16 aanwezige verdachten te zijn. De spelers, als gewiekste onderzoekers, moeten achterhalen wie van deze 16 de mogelijke dader of daders zijn! Of zou de dader toch door de mazen van het net geglipt zijn en tijdig ontsnapt zijn?

Voel je de spanning al?

Centraal op tafel liggen de 16 verdachten en naast deze liggen 8 tips die de spelers leiden naar de juiste verdachte(n). Om beurten mag iedere speler 1 tip bekijken. Met deze tips kan je verdachten elimineren op basis van locatie, achtergrond, kledij, hoofddeksel of attribuut. Eenmaal je de tip bekeek moet je een waarde toekennen aan deze tip. Deze kan oplopen tot max. 6. Willen andere spelers deze tip ook bekijken, dan moeten ze een puntenfiche leggen die deze waarde minstens evenaart. Je kan er natuurlijk voor kiezen om hier een hoge waarde te leggen, maar waardes die je op tipkaarten legt, kan je op het einde niet meer verzilveren in punten. En daar speel je uiteindelijk wel voor. Op het einde van je beurt moet je ook een puntenfiche op een verdachte leggen. Puntenfiches die op het einde van het spel op de dader(s) liggen, tellen mee voor de eindtelling. Zo speel je 6 rondes. Van de 8 tips kan je er dus maar 6 bekijken. Helemaal zeker ben je dus nooit. Voor de overige 25% ga je moeten proberen de tegenstanders hun zetten te ‘lezen’. Het blufaspect en tegenstanders lezen maakt dit een echt toppertje. Het is tevens een ideale afsluiter van een spellendag. Niet te zwaar, maar toch een paar leuke, tactische dilemma’s:

• Welke puntenfiche ken ik toe aan bepaalde tips?

• Zet ik punten in op een verdachten om tegenstanders te misleiden?

Ik vermoed dat dit spel nog niet in de clubcollectie zit, maar bij deze een grote shout out naar het bestuur. Deze moet gewoon in de collectie! Nu, geen getreur, zolang hij niet in de collectie van De Slimme Zet zit kan je hem ook uittesten bij die uitheemse club in het verre West-Vlaanderen: De Spelmaeckers 🙂 Of ik breng hem eens met veel plezier mee op een XXL.